Så behandlas ADHD

14 svar på ”Så behandlas ADHD”

 1. Det finns mycket nu som talar
  Det finns mycket nu som talar för att terapi är viktigare än medicinering då den grund som först utmålade adhd och damp som medfödda hjärnskador står på lös mark.

  För de som är intresserade så finns det en ny bok som kom ut för ett par månader sedan som heter ”What Causes ADHD?
  : Understanding What Goes Wrong and Why” från Guilford Press.

  Jag personligen tror mer på beteendeterapi, validering och förståelse än medicinering när det kommer till denna problematik.

 2. Osakligt om Concerta och Ritalin
  En typisk ”marketing-artikel” av det slag vi sett många i större tidningar de sista åren. Artikelförfattaren glömmer helt (eller tar inte med av okunskap) vissa avgörande fakta:
  1. EU-kommissionen utfärdade skarpa varningar om Ritalin och Concerta i maj 2009 – krävde skarpa rutiner och begränsade förskrivningsrätten;
  2. Den enda egentliga långtidsstudien av dessa piller, MTA-studien, visade att Ritalin och Concerta hade lika dålig positiv effekt som ingen behandling alls, de gav tillväxthämningar och andra allvarliga skador:
  3. Anders Milton bör beskrivas för vad han är: En lobbyist åt läkemedelsindustrin och inget annat, hans sista officiellea roll var att vara ordförande för Pfizers samhällsråd (som skulle hjälpa Pfizers svenska VD med marknadsföringen) – efter det blev Milton professionell lobbyist, köpte in sig i ett lobbyföretag. Han är med andra ord så långt från en saklig och opartisk tjänsteman som man kan vara.
  4. Utskrivningen av Ritalin och Concerta skapar i Sverige i dag ett omfattande missbruk. Nätet flödar över av historier om spridningen av den legalt utskrivna narkotikan.

 3. Forskningen har kommit långt
  Ändå ger inte scientologerna upp. Jag menar inte dig andreas men olof kommer nog från ovan nämnda frikyrka.
  Om människor mår bra, får hjälp och stöd och kan leva etthelt normalt liv, med eller utan mediciner, då är väl det bra? Ni scientologer säger inte vad ni menar, att sjukdomar överhuvudtaget inte ska botas, utan Gud ska få sköta sitt jobb ifred. Men se, det tror inte läkarvetenskapen på och det ska vi vara glada för.

 4. svar. Concerta
  Olof, du uppger många sakfel angående Concerta och centralstimulerande mediciner, om är indikerat till patienter med diagnosen ADHD.
  Ovan nämnda mediciner fungerar mycket bra på det flesta patienter och det ger många människor ett helt nytt liv och ork att klara vardagen. Att sprida desinformation och konspirationsteorier är inte förenligt med klinisk vetenskap
  erfarenhet och praxis. För det flesta fungerar dessa läkemedel bra, men inte för alla. Utan det krävs mer forskning om ADHD och liknande neuropsykiatriska handikapp.

  Mvh.
  Mats Leg läkare, specialist allmänpsykiatri.

 5. Sen ska man inte glömma
  Sen ska man inte glömma Edronax Voxra vid adhd samt strattera .. Synd att Metamina lades ner i sverige men concerta ska fungera bra… Ska sättas in på concerta igen 54 mg

 6. hej jag undrar om det finns
  hej jag undrar om det finns någon forskning av medicinen madopark quick mite och vad den ev kan för påverkan vid adhd. väntar själv på att få göra en utredning ang adhd. har även sk restless legs och äter madopark för det. men har även märkt att medicinen har en positiv effekt mot adhd då jag känner mig lugnare och sover bättre sen jag började med den även min omgivning har sett att jag blivit lugnare och inte rusar iväg så mycket längre har ätit den ca 3veckor nu vore tacksam för svar m.v.h Robert H

 7. adhd medicin
  adhd medicin suger kuk snopp ren placebo bästa adhd medicin är cannabis eller benso true men folk med adhd har inte en chans att få sånt utskrivet i sverige helt sjukt

 8. Angående 4:e punkten. Det är
  Angående 4:e punkten. Det är läkare som skriver ut läkemedlen under kontrollerade former. Det finns många narkotikaklassade läkemedel men de är inte mindre behövda för det. Om du bryter armen får du morfin eller citodon, eller hur? Båda är narkotikaklassade, beroendeframkallande läkemedel. Varför är det OK men inte concerta? Mediciner som concerta kan vara nyckeln till slutbetyg från gymnasiet för vissa individer, som annars inte klarat undervisningen, till exempel. Om det finns hjälp mot besvärlig ADHD, varför ska man då inte utnyttja möjligheten?

 9. Brist på långtidsstudier
  Hur mycket vet vi om centralstimulantia-behandling över tid? Är slarvet med långtidsstudier bara att acceptera? Bedrivs det någon forskning på alternativ farmaka vid ADHD?

  Långtidsbehandling med centralstimulantia kan ge en nästan 60 procentig förhöjd risk att utveckla Parkinsons sjukdom, enligt nedan jämförelse.

  ”According to the study, those people who reported using Benzedrine or Dexedrine were nearly 60 percent more likely to develop Parkinson’s than those people who didn’t take the drugs. There was no increased risk found for those people who used drugs for weight loss.”

  Länk till artikel (2011):
  http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110220193013.htm

 10. Olof heter egentligen Janne Larsson
  Nämnda Janne Larsson är en aktiv scientolog och tillika sektmedlem och skriver en massa kvacksalveri om ADHD och mediciner i största allmänhet.
  Han är förblindad av sin sekts hat mot psykiatrin då scientologins grundare Hubbard tyckte sig felaktigt behandlad av densamma. Dock var Hubbard konstaterat psykiskt sjuk och hans avsaknad av sjukdomsinsikt skapade hans hat!

  Så ignorera bara fegisen Olof!

 11. Ny läkare har minskat min dos Concerta
  Jag äter Concerta, fick diagnos som vuxen men efter flera års behandling tog läkaren bort en tablett/dag varpå jag (jag mår bäst med min rätta dos) får slut på medicin i förtid och verkar nu jävligt ”ojämn” i mitt jobb. Får dom göra så?